UZUN DÖNEM FRANSA ÖĞRENCİ VİZESİ NASIL UZATILIR?

Uzun dönem Fransa öğrenci vizenizi uzatmak için adım adım yapacaklarınız şu şekildedir:

Campus France dosyanızı oluşturduktan sonra VFS Global’i (0212 373 58 10-11 numaralı telefondan) arayarak uzun dönem öğrenci vizesi randevunuzu almanız gerekmektedir. Vize randevunuzu TR***…. ile başlayan Campus France numaranız ile alacağınızı unutmayınız. Randevuyu alırken pasaportunuzu ve Campus France numaranızı hazırda tutunuz.

Randevu gününüzü ve saatinizi belirledikten sonra -İstanbul’daki- görüşmeye götüreceğiniz evrakların listesi şu sayfadadır:

Evrak Listesi: http://www.vfsglobal.com/france/turkey/istanbul/longstudent_documents.html

Vizenizi aldığınızda size verilmiş olan OFII formunun alt kısmını, Fransa’ya varır varmaz  pasaportunuzda yer alan vize bilgileri ile doldurarak bulunduğunuz şehirdeki OFII bürosuna iadeli taahütlü göndermeniz gereklidir (OFII bürolarının adreslerini OFII formunun arkasındaki 2. sayfada bulabilirsiniz). Bu gönderiye, pasaportunuzdaki kimlik ve vize ile ilgili bilgilerin belirtildiği sayfalar ile giriş kaşesinin bulunduğu sayfaların fotokopisini de eklemeniz gereklidir.

Fransa uzun dönem öğrenci vizesi uzatma işlemleri nasıl yapılır?

Fransa uzun dönem öğrenci vizesi uzatma işlemleri nasıl yapılır?

Eğer eğitim döneminiz bitmeden kursunuzu uzatma kararı aldıysanız bunun için mevcut öğrenci vizenizi uzatmanız gerekmektedir. Bu işlemi vizeniz bitmeden 3 ay öncesinde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Fransa’dan yapacağınız vize uzatma işleminiz için gerekli prosedürler vardır. İzleyeceğiniz yol adım adım şu şekildedir:

  • Geçerli pasaport
  • Doğum belgesi, vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • 3,5 x 4,5 cm boyutlarında 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Konaklama onay belgeniz:
    • Eğer ev sahibiyseniz: Son üç aya ait doğal gaz, elektrik veya telefon faturanız (1 orijinal + 1 adet fotokopi)
    • Eğer kiracıysanız: Kira kontratınız ve kimliik kartınızın fotokopileri veya en son aya ait elektrik, su veya doğalgaz faturanız
    • Eğer yurtta veya otelde kalıyorsanız: Sorumlu kişinin veya müdürün onay belgesi ve son ayın ödenmiş su,elektrik veya doğal gaz faturası
  • Kurs onay belgeniz:
    • Devlet veya özel eğitim kurumuna kayıtlı olduğunuza dair onay belgeniz
    • Veya AB programına katılım belgeniz
    • Mesleki eğitim sözleşmenizin aslı ve fotokopisi
  • Gelir kaynaklarınızın onayı:
    • Banka hesabınızda aylık minimum 615 avro bulunması gerekmektedir. (Eğer bursiyer veya AB programları için katılımcı değilseniz.)
    • Eğer bursiyerseniz: Burs aldığınıza dair onay belgeniz
    • Eğer Fransa’da bir garantör tarafından gelir kaynaklarınız sağlanıyorsa: Gelirinizi garantör tarafından sağladığınızı kanıtlayan her türlü belge (Bordro, biletiniz, banka hesap dökümleri, aylık gelir belgesi)
    • Au pair olarak çalışıyorsanız: Konakladığınız ve çalıştığınız misafir ailenizin sözleşme yazısı ve sizi yerleştiren şirketin onay belgesi
  • Vize uzatma işlemlerinizi ‘Prefecture’ den (Valilik Binası) yaptırıyorsunuz (+33 1 537 153 71/73 – www.prefecturedepolice.fr).
  • Eğer geçici vatandaşlık numaranız varsa (VLS/TS Art. R311-3 6 gibi) başvuru dosyanızı;

OFII, 48 rue de la Roquette, 75011 Paris adresine gönderebilirsiniz.

  • VLS/TS geçici vatandaşlık numaranız sadece Fransa’daki ilk yılınız için geçerlidir. Kalacağınız diğer yıllar için oturum izni almanız gerekmektedir. (carte de sejour)

FRANSA’DA OTURUM İZNİ ALMANIZ İÇİN GEREKLİ BELGELER

  • Geçerli pasaportunuz
  • Doğum belgeniz (tercüme edilmiş)
  • Evlenme veya boşanmadan dolayı yeni soyadınız pasaportunuzda görünmüyorsa ibraz edeceğiniz evlenme veya boşanma belgeniz
  • 3,5×4,5 cm ebatlarında başı açık vesikalık fotoğraf

OFII formlarınızı Cité International Universitaire’de Eylül-Kasım aylarında, randevu almaksızın haftaiçi her gün sabah 09:00-16:00 saatleri arasında onaylatabilirsiniz.

Fransa’da oturma izninizin verilmesi ve uygulama yasası gereği OFII Kurumu bir sağlık muayenesi günü organize edecektir. Sağlık muayenesi günü, OFII tarafindan size e-posta ile haber verilecektir. Sağlık muayenesi günü, OFII size sağlık raporunuzu teslim edecektir. Aldığınız bu rapor Fransa’da vize uzatma işleminizde ve geçici oturum izni numaranızı alırken sizden istenecektir. Bu sebeple onaylattığınız OFII formlarını mutlaka muhafaza ediniz.

OFII Formu: http://www.vfsglobal.com/france/turkey/istanbul/pdf/OFII_Form_29072013.pdf

OFII Visit Medicale: http://www.vfsglobal.com/france/turkey/istanbul/pdf/Formulaire_Visite_Medicale_15.08.12.pdf

Görüşmeye giderken yanınızda bulunması gereken evraklar:

  • Geçerliliği olan pasaportunuz
  • Başı açık vesikalık fotoğrafınız
  • İkamet kanıtı (Kiralama makbuzu, sizin veya ev sahibinizin adına elektrik, su, doğalgaz faturaları)
  • 58 avro tutarındaki kayıt verginizi ödediğinize dair imzalı ve mühürlü dekontunuz